Vereeckenorgel

 

 

Het VEREECKENORGEL van de Sint-Jozefkerk
in Aalst

VOLBLOED IN ROMANTIEK

In Mespelare wordt in 1803 Petrus-Johannes Vereecken geboren, stamvader van een orgelbouwersfamilie die tot vooraan in de 20e eeuw een belangrijke plaats inneemt in het Vlaamse orgellandschap.

In 1900 bouwen de Vereeckens hun grootste orgel voor de relatief jonge Sint-Jozefkerk te Aalst. Het instrument, een echt hoogtepunt, telt 31 registers verdeeld over een hoofdwerk, een reciet en een zelfstandig pedaal. Het vertoont alle kenmerken eigen aan het atelier van de Vereeckens.

 “De kerk was proppensvol”
De wijding en inspeling had plaats op 16 oktober 1900. Om 9 uur had “eene Solemneele Hoogmis” plaats die voorafgegaan werd door de inwijding.  In de namiddag vond om 15 uur het inspelingsconcert plaats. Alphonse Volckaert, organist aan de Sint-Martinuskerk in Aalst en Emiel De Groote, organist aan de Sint-Baafskathedraal in Gent, speelden werk van Raff, Guilman, Mendelssohn, Durand, Schubert, Callaerts, Maiily en Dubois. Het was een groot succes. Dat blijkt uit wat de toenmalige pastoor liet optekenen: “De kerk was proppensvol”.

Beschermd monument
Het volbloed romantisch instrument getuigt van een zeer vakkundige technische afwerking en een rechtlijnige muzikale visie. Dit zijn ook de redenen waarom het in 1974 wordt geklasseerd als beschermd monument.

Begin jaren 1980 blijkt echter een grondige opknapbeurt noodzakelijk en in 1999 wordt de speeltafel volledig ontmanteld. De origine van het instrument blijft echter onaangeroerd.